fredag 1. april 2011

Ukens kunstner - Rolf Nerli


Rolf Nerli

f. 1951
Er fra Siljan, men bor og arbeider i Tønsberg.

Fra før er Rolf Nerli kjent for sine folkloristiske, fabulerende motiver, ofte med absurde proporsjoner og perspektiver. Over natta gikk han over til landskaps- og naturskildringer, og bildene Dis, Tidlig i mars og Etter regn er eksempler på Nerlis nye billedverden.

"Forandringen kom over natten. Jeg var på fjellet på rypejakt, og plutselig, som i en åpenbaring, så jeg rett og slett naturen på nytt. Jeg ble veldig inspirert, kastet omtrent fra meg geværet og fløy rundt og fotograferte under resten av jakta, forteller den energiske kunstneren og ler høyt."
Nerli er ute etter å skape stemninger, å formidle det mystiske ved den urørte naturen. Han prøver å tillegge landskapet det fantastiske, og søker å finne en nerve, noe som treffer. Det stofflige uttrykket han oppnår i bildene sine kommer av mange lag og hele ni ulike farger. Sammen med trykkeren har han utviklet en egen etseteknikk for å få til bildene slik han vil ha dem. Den spesielle teknikken gir overflaten en blankhet som nesten virker krakelert. Mens fjellet i forgrunnen er tett på og monumentalt, hviler landskapet i bakgrunnen i ro og fred, og skaper 3-dimensjonalitet og dybde i bildet.

"Jeg jobber innenfor en figurativ tradisjon, men på ingen måte naturalistisk. Jeg forenkler, abstraherer og komponerer med tanke på at det skal bli gode motiver av det. Det er veldig enkelt, og samtidig veldig komplisert, å bygge opp et bilde for at det skal bli helt riktig og samtidig spennende."

Rolf Nerli bruker kamera og skisser, og setter sammen sine egne motiver. Ingen av bildene hans er fra noe bestemt sted. Snølandskapet "Tidlig i mars" har et særegent gyllent lys, som gir en var stemning av nærhet og fjernhet.

"Lyset er jo bak, på himmelen, men jeg prøver å få det til å gløde i forgrunnen også. Slik blir det et eget lys på steinen og et annet lys på himmelen, forklarer kunstneren."

Rolf Nerli er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo i tidsrommet 1971-74, og ved Statens Kunstakademi 1974-80. Han hadde sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i Oslo i 1980, og har siden drevet en meget aktiv utstillingsvirksomhet med mønstringer over hele landet, bl.a. i Stavanger Kunstforening og Galleri Nordstrand i Oslo, og på Gulden Kunstverk ved Drammen. Nerli har også deltatt på en mengde kollektive utstillinger i inn- og utland, som Grafikk-triennalen i Fredrikstad og Grafikkbiennalen i Krakow i Polen. I juli og august 2004 stilte han ut bildene sine på Skagen Kunstforening i Danmark, og i november var det en større maleriutstilling på Galleri Arctandria i Oslo. Han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Norsk Kulturråd. .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar