torsdag 3. mars 2011

Ukens kunstner - Runi Langum

                                                                             Runi Langum, f. 1958, Drammen

- Kjernen i kunsten min er konsultasjoner mellom mennesker. Jeg henter mye fra dans, spesielt samtidsdans med en blanding av regi, lys, bevegelse og musikk. Dans er et ordløst og internasjonalt språk, akkurat som kroppsspråket vårt.

 Langum er en av våre fremste tegnere og avsluttet nylig en stor utstilling på Haugar i Tønsberg. Selv karakteriserer hun seg som en forsker i strek. Hun mener hun ikke mister kontrollen med sine spontane streker, kontroll handler om noe helt annet.
- Det er veldig fysisk å tegne bildene mine. Du kan si at jeg overfører min kropps bevegelser til det hvite arket. Det skjer også mye med bildene når de kommer opp i format. Men man må ta med seg forandringene som oppstår.


Runi Langum er født i 1958, og er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (1978-83) og ved École Nationale Supérieure des Beaux Arts i Paris (1983-86). Siden debuten i Svelvik Kunstforening i 1985 har hun hatt en lang rekke separatutstillinger, bl.a. i Kunstnerforbundet og Tegnerforbundet i Oslo, Stavanger Kunstforening, Galleri Cassandra i Drøbak og Galleri Olsen i Drammen. I Trondhjems Kunstforening hadde hun en større separatutstilling med tegninger og film. Hun har deltatt på en mengde gruppe- og kollektive utstillinger i Norge og Frankrike, bl.a. på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen, Trøndelagsutstillingen og utstillingen "Norske Bilder", samt mønstringer i Galleri F15 ved Moss, Stenersenmuseet, Vestfold Kunstnersenter Haugar og i Gallerie des Beaux Arts og Goethe Instituttet i Paris. Hun er representert i kunstsamlinger som Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd og Riksgalleriet.


Det Gule Galleriet har flere trykk av Runi Langum i vårt grafikkmagasin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar